Mitä saimmekaan aikaan vuonna 2015. Ainakin muutaman reklamaation – niin sanotun rekkulan – mutta virheitä sattuu käsittääksemme kaikille (pahoittelut niistä vielä kerran). Otamme näistä opiksi ja jatkamme toimintamme parantamista myös vuonna 2016, joka näyttää lähtevän käyntiin mukavan työntäyteisesti.

Vuodesta 2015 jäi hieman ristiriitainen tunnelma – monella meidän yhteystyökumppanilla, alihankkijalla ja tilaajalla oli erittäin hyvä vuosi, joillakin meni ”ihan normaalisti” ja onhan tietysti aina niitäkin osapuolia, joilla kauppa ei käy eikä homma kulje. Koko vuoden ajan media myllytti, että talous romahtaa hetkenä minä hyvänsä ja Suomi vajoaa syvimpään lamaan. Ikinä. Positiivisten mielikuvien ja asenteen levittäminenhän on Suomessa hyvin arvelluttavaa. Kiitos kaikille työntekijöille, toimittajille, yhteistyökumppaneille, tilaajille ja muuten vaan mukana olleille.

Vuoden 2015 aikana paiskimme töitä Valkealan Teollisuustiellä liikevaihdon kannalta lähes ennätysmäisesti. Työmäärää mitattaessa vuosi tosin saattoi olla kaikkein kiireellisin – materiaalien hinnat ovat aika alhaalla verrattuna Jet-Steel Oy:n historian huippuvuoteen. Minkälaisia avainlukuja saimmekaan aikaan noin 20 hengen porukalla, tässä muutamia.

Taivutimme, leikkasimme, hitsasimme, väänsimme ja käänsimme ruostumatonta terästä vuoden 2015 aikana noin 307 000 kg. Jos tuon määrän valssaisi eniten käyttämäämme levyvahvuuteen, täyttäisi se pinta-alaltaan noin kuusi jalkapallokenttää.

Kaasuja käytimme 3 243 100 litraa, joista typpeä oli 51.5 %, argonia 45.1 %, happea 1.5%, vetyä 1.5 % ja hiilidioksidia 0.4 %. Jos tämän määrän taltioisi maitopurkkeihin, voisi purkeista pinota tornin kansainväliselle avaruusasemalle ja vieläpä sieltä takaisin. Käytännössä se olisi se ehkä hieman vaikeaa, koska avaruusasema pyörähtää koko maapallon ympäri vajaassa 92 minuutissa. Saattaisi tornin rakentajalla ruveta törmäyshetkellä otsalohkoa kolottamaan.

Hitsaajamme, nuo yliluonnolliset valokaaren ja sulan metallin haltijat, loihtivat vuoden aikana noin 8 750 000 senttimetriä hitsiä. Se tarkoittaa, että hitsauskoneidemme syöttöpyörät ovat pyörähtäneet noin 4 432 800 kertaa akselinsa ympäri. Hitsaamalla tähän matkaan kuluisi meiltä aikaa noin 5 800 tuntia. Siinäpä taittuisi matka mukavasti Jet-Steel Oy:n pihasta Lappeenrannan teknillisen yliopiston hitsauslaboratorion ovelle – siellä voisi sitten keskustella hitsausviisaiden kanssa, miten saisimme kuljetusnopeuden hieman suuremmaksi, että paluumatka kulkisi hieman vauhdikkaammin. Tuossa ajassa ehtisi kyllä tehdä paljon muutakin kuin tuijottaa valokaarta mustan lasin läpi – esimerkiksi herra Gabriel Pereira Campanha voisi ratkaista Rubikin kuution jaloillaan 734 952 kertaa.

Katsotaan, mitä vuosi 2016 tuo tullessaan!